J.A.K. bladet

Artikel fra J.A.K.-bladet nr. 2 - 2011

Kundeportræt
Det største terrazzogulv,
jeg har lagt

AF CHRESTEN IBSEN

Når HKH Prins Joachim i begyndelsen af april indvier Schackenborgs nye kulturhus, som kommer til at huse blandt andet en fast udstilling om guldhornene, vil det ske på Peter Bendtsens gulv. Bogstaveligt talt.

I dag er han ved at lægge allersidste hånd på gulvet, som hans firma - Bendtsen Terrazzo - har fået til opgave at lægge. Og det er ikke en helt almindelig belægning.
“Det er det største gulv, jeg har lagt. 300 kvadratmeter terrazzo. Vi har håndskåret 16.000 skiver marksten til opgaven. Vi har brugt 1½ tons fliseklæber, og vi har blandet 5,5 tons hvid cement med 350 kilo sort oxid til at støbe omkring stenen. Til et almindeligt badeværelse bruger du måske 50-100 kilo hvid cement”, forklarer Peter Bendtsen, som i 15 år har specialiseret sig i håndlavet terrazzo.

90 procent af gulvet lå færdigt allerede i november. Kunsthåndværket bliver poleret i foråret, når vinteren er vel overstået. Det er delt op i seks store stykker, adskilt med messing og danner bunden i en totalt gennemrenoveret lade bygning af tysk karakter.

“Hvis ikke det er lagt ordentligt, så kan det hele slå revner. Men nu har det bevist, at det kunne holde til frost”, fortæller Peter Bendtsen.

Han har sammen med to andre gået uafbrudt fra september til november for at få løst opgaven. Og netop det specielle design med marksten i granit og kvarts gjorde arbejdet med stenene nærmest umuligt.

“Kvarts er næsten lige så hårdt som diamant. Det er svært - bare det at slibe stenene er kompliceret. Selv et gulv i granit er nemmere at slibe end det her. I og med, at råmaterialet består af så forskellige typer sten arter, bliver det yderligere kompliceret. Man designer diamantklinger efter det materiale, som man vil skære i. Vores leverandør af diamant-værktøj gik ind i opgaven, så vi var i stand til at løse den”, fortsætter Peter Bendtsen.

“Det er blevet en flot bygning. Jeg vil ikke sige, jeg er stolt. For det er en opgave, der har trukket tænder ud. Jeg vil nærmere sige, at jeg er glad for, at den er færdig”, griner Peter Bendtsen, som dog synes godt om resultatet og er lettet over, at det lykkedes at færdiggøre den store opgave.

Bendtsen Terrazzo udfører kunsthåndværker i hele Danmark, værkstedet ligger i Skanderborg, og firmaet er kunde i Folkesparekassens afdeling i Aarhus. Du kan se flere billeder af Peter Bendtsens arbejde på: www.terrazzo.dk
 

J.A.K. bladet