J.A.K. bladet

Artikel fra J.A.K.-bladet nr. 1 - 2011

Åbn som pdf i nyt vindue for at se billederne

Nyt fra Folkesparekassen

Folkesparekassen rundede garant nummer 3000

31-årige Zarko Ivetic modtog i november en lille gave fra Folkesparekassen. Han er netop blevet kunde i Folkesparekassens afdeling i Odense, men bor i København med sin kæreste Freya på 30 år og parrets datter Vega på godt et halvt år.
- Det er da dejligt at blive garant nummer 3000. Jeg kunne ikke ønske mig noget andet, griner Zarko Ivetic oven på den glædelige nyhed. Han har været kunde i Lån & Spar Bank, men skiftede, da han og Freya fik mulighed for at låne 150.000 kroner til drømmekolonihavehuset i Folkesparekassen.
- Jeg synes faktisk, det er fedt for Folkesparekassen, at der er 3000 garanter i dag, slår Zarko fast. Til daglig er han lærer ved Fensmarkskolen - en specialskole i København.
Drømmekolonihaven ligger ved Christianshavn og skal sættes i stand for yderligere 100.000 kroner, før den lille nye familie flytter ind. Det skal Freyas bror og far samt Zarko selv stå for.

Once in a lifetime
Familien og Folkesparekassen hjælpes ad, for at Freya og Zarko kan handle, da de får tilbudt deres drømmekolonihavehus.
- Telefonerne gløder hele august måned. For det første skal vi holde sælger hen og undgå, at de andre købere kommer foran. For det andet skal vi skaffe penge og få det hele til at gå op.
Forfatter og journalist Freya Skov fortæller om tiden frem til, at hun og kæresten Zarko Ivetic kunne få lov at skrive under på skødet til deres store drøm: En 350 kvadratmeter stor kolonihave centralt i København.
- Min far ejer et kolonihavehus i foreningen. Han møder tilfældigt én, som har en have ned til åen, med udsigt over vandet. Og sindssygt centralt. Og manden spørger min far, om han ikke kender nogen, der vil købe huset, fordi han selv er blevet for gammel. Det er et “once in a lifetime”-tilbud. Min far ringer og råber i telefonen, at vi skal skaffe 150.000 kroner, fortæller Freya om dagen, da de bliver introduceret for kolonihaven.
Hun og Zarko er enige om, at kolonihavehuset er familiens eneste mulighed for at blive i København. Med nyfødte Vega har de behov for luft og græs, men priserne i København levner ingen mulighed for at købe hus med have. 150.000 kroner kan de forhåbentlig låne sig til.
De tager Freyas bror, Johannes, med på råd, og han må skuffe dem. Huset vil koste 100.000 kroner ekstra at sætte i stand.
- Gulvet er skævt, taget og terrassen skal repareres. Der bliver ringet, så telefonerne gløder, og Henning Nielsen fra Folkesparekassen i Odense snakker lånemuligheder og rådighedsbeløb med os. Om vi kan bære det økonomisk, siger Freya Skov.
En aftale strikkes sammen, hvor Zarkos mor i Odense kautionerer, Freyas mor, som også bor på Fyn, giver et bidrag, mens Freyas far, Jørgen, har hjulpet med sine opsparede årskroner.
- Jeg har været kunde i Fionia Bank, men skiftede, da det blev til Nordea. Det er meget mere familiært her i Folkesparekassen. Nede i afdelingen i Odense er de jo med på, hvem jeg er. De kender mig, mit barn, min kæreste og min familie. Det giver altså en anden trang til at opfylde sin del af aftalen, fortæller Freya Skov.

Økolån til cykeltaxa

Tre unge studerende fik held med et superbilligt lån til deres forretningsidé: Jetcab cykeltaxa.

En weekendaften mødte Jimmi Skov fra Folkesparekassens afdeling i Århus moderen til en studerende i Århus. Hun forklarede sin søns idé til en cykeltaxa, og Jimmi Skov foreslog, at de tre studerende bag idéen skulle kigge ned, når de fik tid.
Allerede mandagen efter sidder de tre unge mænd foran Jimmi Skov i afdelingen på Banegårdsgade.
De har en færdig forretningsplan med. Jimmi tjekker den grundigt, og samme dag bliver de tre godkendt som kunder, og et lån bevilget.
- De kom allerede mandagen efter og forelagde deres idé. Den synes jeg lød fornuftig. Budgettet hænger sammen. Desuden har de studerende indtægt ud over virksomheden. Så der er ikke behov for overskud, for at økonomien hænger sammen, selv om de har budgetteret med overskud, forklarer Jimmi Skov.
Lånet bliver et ØKOnto-lån til 5 procent. Det kan lade sig gøre, fordi Jetcab cykeltaxa netop lancerer sig som ren, sund og grøn.
Pengene er allerede investeret i en vognpark på 18 cykler, der skal kapre kunder fra den almindelige CO2-taxakørsel i Århus.

Indisk inspiration i egerne
23-årige Robert Senftleben lever på pedaler. Han står foran at relancere cykeltaxa-firmaet Jetcab i Århus sammen med to venner, Rune Christian Nielsen og Simon Bønløkke Madsen. For et år siden cyklede han fra Danmark til Indien, og når Jetcab for alvor træder i karakter, kan du også møde chefen ude på de århusianske cykelstier.
- Jeg elsker det jo. Jeg kører lige så meget, jeg kan, fortæller Robert, som fik tanken om at starte som selvstændig cykeltaxavognmand, da han cyklede taxa på en Skanderborg Festival.
Han fandt inspiration til den grønne taxa på sin cykel-rejse til Indien. I Indiske byer er det nemlig oftest cykler, der kører taxa. Og den tanke ville de tre unge mænd gerne sætte på hjul i Århus.
I firmaet handler det dog lige nu om at sætte cyklerne i stand. Tolv cykler er i topform, og selv om lanceringen først sker til foråret er Jetcab allerede nu ude at køre i det århusianske natteliv.
Robert Senftleben læser selv fysik på VUC, Rune Christian Nielsen på 24 år læser statskundskab, mens 22-årige Simon Bønløkke Madsen studerer til IT teknolog. Firmaet Jetcab, som Rune Christian Nielsen tidligere har arbejdet for, er fra 2005, og da Robert og Rune faldt i snak om at starte selv, viste det sig, at den tidligere ejer af Jetcab gerne ville sælge virksomheden. Robert fandt Folkesparekassen, og så var finansieringen hurtigt på plads.
- Chaufførerne lejer cyklerne af os og tjener så selv pengene. De skal selvfølgelig kunne cykle, men vi uddanner dem også til at kunne tage en god samtale med folk. Målet er jo, at det er hyggeligt. At skabe gode oplevelser for folk. Det skal ikke bare være en pengemaskine, forklarer Robert Senftleben.
Han fik selv sin ilddåb bag styret, da han blev hyret af to mænd på vej hjem fra byen.
De ville gerne til Stjernepladsen. Og vejen dertil går ad Århus’ mest berygtede bakke - Randersvej.
- Vi aftalte en pris på 125 kroner. Den er jo afhængig af vægt, antal personer, og hvorhen de skal, forklarer Robert Senftleben og fortsætter:
- Jeg kendte ikke ruten, så da vi kom til Randersvej, sagde de: “Det dér er Randersvej!”. Så sad de og væddede med hinanden, om hvor langt jeg kunne holde. De regnede ud, at de tilsammen vejede 210 kilo!
Robert viser med arme og ben, hvordan han knoklede pedalerne rundt for at holde cyklen i bevægelse den nat.
- Det var hele vejen i første gear. Men jeg klarede det. Og de var imponerede og gav mig 100 kroner i drikkepenge, ler Robert Senftleben. De tre unge cykelchefer glæder sig til at give århusianerne flere behagelige cykeloplevelser, og så glæder de sig til livet som chefer for deres egen grønne virksomhed.
Jetcab skal ud over at køre taxa i Århus også køre taxa på festivaler.


Folkesparekassen kører med de unge

Folkesparekassen har givet støtte til vuggestuen Skovstjernen i Silkeborg. Pengene er gået til to cykler med plads til fire børn og en voksen på hver.

Det er de helt unge, Folkesparekassen kører med i Silkeborg. Vuggestuen Skovstjernen, der er en del af institutionen Skovstjernen på Stavangervej, kører med ladcykel, sponsoreret af Folkesparekassen, når de mindste børn skal på udflugt.
- Vi er jo en Rudolf Steiner-vuggestue, og vi synes, at Folkesparekassens tankegang falder godt i tråd med vores. Så den vil vi gerne reklamere for, forklarer leder i vuggestuen, Kirsten Lykkegaard.
Cyklerne er to ladcykler med kasse foran. Der er plads til fire børn på bænkene i frontkassen. Cyklerne koster 12.000 kroner stykket, og Folkesparekassen har støttet med 5.000 kroner.

- Vi bruger dem forår, sommer og efterår. De er ude at køre mindst én gang om ugen. Vi bruger dem til at kunne komme længere omkring, end vi kan til fods. For eksempel til søerne. Så kan børnene bruge kræfterne på at lege, når vi kommer frem, fortæller Kirsten Lykkegaard.
Cyklerne giver gode ben til de voksne, og så har de i alt plads til halvdelen af vuggestuens 16 børn.
De to cykler blev taget i brug i september 2010.Ny medarbejder i Århus

Susanne Schytz Aagaard, Århus
Ny medarbejder i Århus pr. 1. oktober 2010.
Susanne (50 år) er uddannet bankfuldmægtig og ansat på deltid til at servicere kunderne sammen med det øvrige personale i afdelingen. Susanne arbejder for Folkesparekassen tirsdag, torsdag og fredag.
Ud over ansættelsen i Folkesparekassen er hun selvstændig med eget firma, hvor hun bogfører for virksomheder.
Hun er udlært i 1981 i Provinsbanken, hvor hun arbejdede i 13 år. Herefter blev hun selvstændig med sin mand i deres grafiske virksomhed. Her var Susanne i 10 år, hvor hun havde ansvaret for administration, personale og bogføring.
Fra 2001 til 2008 arbejdede hun i Jyske Finans med bilfinansiering og leasing til private og erhverv.
I 2008 blev Susanne selvstændig med sin bogføringsvirksomhed.
Hun bor med sin datter Maj på 19 år og sønnen Martin på 13 år i Højbjerg. Susanne har boet stort set hele sit liv i Århus, men er oprindelig fra Frederikshavn. I fritiden er det løbeture, der lokker.


Ny kommunikationskonsulent
i Folkesparekassen

Chresten Heesgård Ibsen, Silkeborg, Århus og Odense
Ny kommunikationskonsulent pr. 1. oktober 2010.
Chresten (34 år) skal servicere direktionen og
afdelingerne med intern og ekstern kommunikation.
Hans opgaver er at lave produktblade, skabe en nyhedsmail, skrive nyheder og skabe mere og bedre kontakt til medierne.
Han er autodidakt journalist, har arbejdet hos JydskeVestkysten 1999-2004, skrevet freelance og var i 2006 ophavsmand til “Din Lokalavis – 7260” i Sdr. Omme. Chresten har siden 1999 haft freelancevirksomhed med kommunikationsopgaver for organisationer og virksomheder. I årene 2007-2010 har Chresten været pressechef på dansescenen Archauz i Århus.
I fritiden har Chresten dyrket musik og sport, men i dag er den tid inddraget til pleje af familien. Chresten har en søn, Markus på 6 år fra et tidligere forhold. Han er gift med Maija, og sammen har de døtrene Tilde (2) og Marta (1) plus én i produktion.
 

J.A.K. bladet