J.A.K. bladet

Artikel fra J.A.K.-bladet nr. 3 - 2008

Kornets Hus
Fra idé til projekt

Ideen om Kornets hus er spiret frem af Aurions arrangementer med bagekurser og åbent hus i virksomheden i Guldager. Grundlæggeren af Aurion, Jørn Ussing Larsen, har formidlet sin store viden om korn, mel og brød til tusindvis af mennesker igennem tre årtier. Det er derfor naturligt Jørn Ussing Larsen, der er kernen i projektet Kornets hus i Nordjylland.
Ideen var moden til udvikling i sommeren 2006, hvor Smagen af Nordjylland bakkede op om den første offentlige udstilling til fødevaremessen ”Smagen af Nordjylland ” i Aalborg Kongres og Kulturcenter. Her blev der udstillet en østrigsk naturstenskværn, korn i aks og kerner til at smage og røre ved. Bagerne bagte boller af den nordiske ølandshvede på standen til gæsterne. Udstillingen blev set af 1.800 gæster, deriblandt den daværende fødevareminister Hans Chr. Schmidt.

Samarbejdet med Smagen af Nordjylland har siden vokset sig stærkere og ført til det næste skridt med at udvikle ideen til et projekt. Samarbejdspartnerne Aurion A/S og Rådet for Agroindustri står bag udredningsprojektet Kornets hus, der begyndte i september 2007 med økonomisk støtte fra Vækstforum i Region Nordjylland og Hjørring Kommune. Målene for den etårige forundersøgelse er at gøre projektet klar til en arkitektkonkurrence og udarbejde en forretningsplan for Kornets hus. Til at styre projektet i mål er der udvalgt syv personer til at deltage i en arbejdsgruppe. Deltagerne repræsenterer fødevarebranchen, undervisning, turisme, kommunal strategi og naturformidling.

Forundersøgelsens formål er at udvikle ideen om Kornets hus som et oplevelsescenter og videnscenter i Nordjylland. Kornets hus har potentiale til at blive et nyt fyrtårn i Nordjylland inden for attraktioner. Kornets hus vil fremme kendskabet til korns betydning for en sund kost og vil formidle viden om kvalitetsfødevarer baseret på korn til turister, kursister, skolebørn og gastronomer. Desuden vil Kornets hus være det videnscenter i Danmark, der har de nyeste oplysninger og forskningsresultater om korn. Det er et mål at tiltrække danske og udenlandske forskere og eksperter inden for korn, mel og brød. Det er projektets ønske at kunne etablere et forskningsmiljø i forbindelse med Kornets hus.

Oplevelsesrum i Kornets hus
Et oplevelsescenter for korn er en enestående mulighed for at samle viden om korn på et sted, hvor de besøgende samtidig får muligheden for at opleve korn på marken, melet frisk fra kværnen og smagen af det nybagte brød. Sanseoplevelser er vejen til læring for mange mennesker.
I huset kan de besøgende i alle aldre gå igennem mange sanseoplevelser:

• Bageværksted – lær at bage brød eller deltag i en bagekonkurrence
• Kornlaboratorium – her kan du forske i gluten
• Innovationskøkken for kokke og bagere – her kan man udvikle ny sund mad
• Udstillinger med interaktive oplevelser over temaet korn og mel
• Kværn Allé – her kan du male dit eget mel på forskellige kværne fra fortid til nutid
• Gå en tur i kornmarken og se de gamle nordiske kornarter
• Smagstest af emmerboller og svedjerugbrød
• Tag familien med i hjemmebageriet og bag brød sammen til en hel uges forbrug
• Den gode historie om korn – lyt til en sang eller et digt om korn
• Spring rundt på kornlegepladsen
• Månedlige arrangementer – fx hør et foredrag om rugbrødets historie i Danmark


Aktiviteter i projektet
Event på Vendsyssel Teater
Kornets hus visionen blev præsenteret for offentligheden og pressen til en event på teatret i Hjørring den 20. november 2007 i samarbejde med skuespiller Jørgen Bing og Nordjyske Kreative Alliancer. Det var en kunstnerisk aften, hvor temaet korn var omdrejningspunkt for sange, dukkespil, fortællinger af Knud Labohn og digte af Knud Sørensen. Der var smagsoplevelser til de 80 gæster i en kornbuffet skabt af kokken Uffe Nielsen.
Nordjyske Kreative Alliancer er et innovationsprojekt under ApEx/Kulturaftale Nordjylland, som skaber alliancer mellem kultur, kunst og erhvervsliv.

Inspirationsseminar
Den 6. december 2007 mødtes 45 iderige personer på Skeelslund i Aabybro til et seminar om Kornets hus. Gæsterne var udvalgt inden for temaerne forskning, historie, ernæring, undervisning, turisme og kultur. Efter en dialog om, hvad der kan gøre Kornets hus unikt, blev der arbejdet med ideer til aktiviteter i Kornets hus. Resultatet blev 42 forslag til det fremtidige oplevelsescenter. Arbejdsgruppen bag Kornets hus vil bruge de nye ingredienser til at udforme planen for husets aktiviteter. De 45 seminardeltagere er nu en aktiv del af netværket for Kornets hus.

Tidsplan
2007 – Idéudvikling og kortlægning af brugerbehov. Opsøge samarbejdspartnere
2008 – Udarbejde detaljeret projektbeskrivelse og forretningsplan. Finansiering af byggeriet

Et hus, der lyser op
Arbejdsgruppen i projektet har ønske om at udskrive en arkitektkonkurrence i 2008.

Det er ambitionen, at der skal bygges et innovativt og spektakulært hus, der på samme tid er udformet, således at det passer ind i landskabet. Det er meget vigtigt, at byggeriet signalerer høj kvalitet, bæredygtighed, miljøbevidsthed og lavenergi. Det skal være et seværdigt hus, der lyser op på landet i Nordjylland. 


Visionen
Kornets hus skal være et oplevelses- og videnscenter om korn og bagning, hvor turister, forskere, ernæringsspecialister, historikere, skolebørn, studerende og fagfolk kan komme og få oplevelser med korn, mel og brød. Korn rummer mange gode smagsoplevelser og historier fra fortid og nutid, der skal formidles i attraktive moderne omgivelser. Midt i en kornmark med spelt, svedjerug og emmer skal der bygges et spændende hus som rammen for aktiviteter med korn.

De besøgende kan få både informationer og sanseoplevelser med hjem om fortidens kornarter foruden de traditionelle danske kornarter. Huset er tænkt som et center med skiftende udstillinger - om kornets historie fra oldtid til nutid, en skoletjeneste med undervisningslokale, en foredragssal og et korn- og brødværksted, hvor de besøgende kan bage brød med forskellige kornarter og smage på mad med korn. I Kornets hus vil man finde information om korn, forarbejdning af korn til mel samt kornets næringsværdi i en stor vidensbank.

Beliggenheden af Kornets hus er tiltænkt at være ved siden af virksomheden Aurion, syd for Hjørring, som et selvstændigt foretagende. Finansieringen ventes at ske ved hjælp af hovedsagelig gavedonationer fra fonde.
 

J.A.K. bladet