J.A.K. bladet

Artikel fra J.A.K.-bladet nr. 2 - 2007

Ideologisk sparekasse lukker

J.A.K. Østfyns Andelskasse fusionerer med
Folkesparekassen efter 20 år i LangeskovSådan skriver Palle Søderberg i Fyens Stiftstidende mandag den 12. marts 2007:

“Et etisk forsvarligt økonomisk system baseret på en spekulationsfri og bæredygtig økonomi i et rentefrit samfund, hvor pengene tjener fællesskabet - ikke private særinteresser.”

Sådan lyder målsætningen for Landsforeningen J.A.K., der driver 15 pengeinstitutter på landsplan.

Indtil for nylig var der også en filial i Langeskov, nærmere bestemt i Jernbanegade 20, men i morgen er det endegyldigt slut med at låne rentefrit i Langeskov.

Da mødes andelshaverne i J.A.K. Østfyns Andelskasse til ekstraordinær generalforsamling på Langeskov Kro for at godkende andelskassens fusion med Folkesparekassen i Odense, der bygger på samme ideologi som J.A.K.

Drømmen om det rentefri samfund kunne ikke længere bære med blot 69 andelshavere i den østfynske afdeling.

- Jeg har endnu ikke mødt nogen, som ikke synes, at det er en sympatisk ide, men derfra og så til at flytte sine penge fra de traditionelle pengeinstitutter er der åbenbart for langt. Folk kan jo nærmest ikke sove om natten, hvis de ikke får renter af deres indestående - selv om det koster meget mere, når de selv skal låne, siger Svend Kristensen, Odense, der har været med hele vejen, siden andelskassen blev stiftet i 1976 som Fælleskassen for Fraugde og omliggende Sogne.

Til Langeskov i 1986
At J.A.K. andelskassen kom til at ligge i Langeskov, var resultatet af et simpelt kompromis.

- Langeskov ligger sådan nogenlunde lige i midten af vores dækningsområde, så derfor blev det her, vi åbnede i 1986, fortæller Allan Vester, Broby, der som de øvrige i bestyrelsen fungerede som ulønnede medarbejdere tirsdag og torsdag, når andelskassen i Jernbanega-de havde åbent.

Nogle af andelshaverne flytter med over i Folkesparekassen, når fusionen er en realitet, mens andre går over til de traditionelle pengeinstitutter, men ikke Svend Kristensen.

- Aldrig. Jeg vil hellere gå på landevejen end at gå den tunge vej til et af de traditionelle pengeinstitutter. Det, vi begræder mest ved lukningen, er, at vi jo faktisk havde et velfungerende pengeinstitut, og det ville i dag slet ikke
være muligt at starte noget lignende på grund af kravet om en egenkapital på omkring 35 millioner kroner, fortæller Svend Kristensen. Netop nutidens krav til pengeinstitutterne er direkte årsag til, at andelshaverne på den ordinære generalforsamling enstemmigt vedtog at fusionere med Folkesparekassen.

- Vi skal jo leve op til nøjagtig de samme krav, som der stilles til Danske Bank. Det vil sige, at vi har nøjagtig samme indberetningspligt til Finanstilsynet, og det har vi simpelthen ikke ressourcer til, fortæller Allan Vest, der sammen med den øvrige bestyrelse allerede har tømt de lejede lokaler i Jernbanegade. 
 

J.A.K. bladet